Пълна мистерия обгръща живота на Георги Живков - брата на бившия Първи

Георги Живков е една от личностите в българската история, които са обвити от истинска мистерия. Малко хора знаят, че това всъщност е братът на Тодор Живков. За живота му обаче се знае на практика нищо. Хората, които са го познавали, отказват да споделят подробности за него, реагирайки по почти един и същ начин.

[caption id="attachment_410230" align="alignright" width="195"]Георги Живков Георги Живков[/caption]

"Добър човек беше, ама няма какво повече да се каже за него", категорични са съвременниците му. Мистерията се заплита още повече от факта, че Георги Живков не се появява на нито една обща фотография с брат си - бившия Първи. Георги е буквално заличен от всякъде, в това число и от музея на Правец и от дома на Живкови. Той не присъства нито на детските фотографии на двамата, нито на по-късните им. Съществува единствено като име.

Според Димитър Иванов, бивш шеф на шести отдел на шесто управление на ДС, секретността около Георги Живков си има съвсем логично обяснение. И то е, че братът на Тодор Живков е работел на някаква свръхсекретна позиция и не е трябвало да се показва на светло. "Имал е тайна мисия", категоричен е Иванов пред "168 часа". Не се мяркал дори и в родния Правец.