Депутатската заплата ще бъде намалена, възнаграждението на президента също пада

Депутатската заплата ще бъде намалена. Това обаче няма да се случи с кой знае каква сума и възнаграждението на народните ни представители ще падне със скромните за тях 186 лева. По този начин новата заплата на политиците ни става 2571 лева или три заплати в обществения сектор, както е според правилника. Това беше обявено официални от НСИ, от където изнесоха онформация за средното месечно възнагражданеи в България за първите три месеца на годината.

[caption id="attachment_409340" align="alignright" width="300"]Депутатската заплата намалява Депутатската заплата намалява[/caption]

Освен депутатската заплата, намалява и възнаграждението на президента, което вече ще бъде 5142 лева или две месечни възнаграждения на народен представител. Парите, срещу които се подписват всеки месец министър председателят Пламен Орешарски и председателят на Парламента Михаил Миков също се изчисляват на база депутатските като към тях се добавят още 55%. Което означава, че и двамата ще прибират по точно 3985 лева и пет стотинки всеки месец.

Според данните на НСИ най-добре платени са хората, работещи в сектора на далекосъобщенията. Средното месечно възнаграждение при тях е 1765 лева. Веднага след тях се нареждат работещите в разпределението на електрическата и топлинна енергия с 1533 лева.

Най-зле платени са заетите в сектора на ресторантьорството и хотелиерството със средна заплата 549 лева, научиха от "24 часа".