Ледниците в Антарктида не спират да се топят, светът пред глобална заплаха

Ледниците в Антарктида не спират да се спират да се топят. Учени от НАСА алармираха, че топенето на ледената покривка на света е необратимо. Нивото на океаните в световен мащаб също не спира да се повишава и опасността от наводнения застрашително нараства.

Учените от наса предупреждават още, че климата се е променил до такава степен, че човечеството вече не може да обърне процеса. И допълват, че от десетилетия сигнализират за топенето на ледниците, но никой не им обръща внимание.

[caption id="attachment_408976" align="alignright" width="300"]Ледниците в Антарктида не спират да се топят Ледниците в Антарктида не спират да се топят сн. Vbox7.com[/caption]

Ледниците в Антарктида са ключови за растежа на нивата на моретата и океаните. Те съдържат повече от 2.2 милиона кубични километра лед, който при топенето си може да повиши нивото на моретата и океаните с до 4.6 метра, което буквално ще потопи крайбрежните градове,  пише dw.de.

Специалистите твърдят още, че бързината, с която ледената покривка на Земята се топи е около 77 на 100 по-голяма заради глобалното затопляне. Има опасност цялата западна ледена плоча да изчезна в следващите десетилетия.

Все повече големи ледени късове се отделят от Антарктида, някои от които изминавата милиони километри навътре в океаните. Преди няколко години, кораб, плаващ в значително по-топли води от тези на северните морета дори се натъкна на огромен айсберг посред Атлантика. Специалисти климатолози са категорични, че топенето на ледниците в Антарктида не може да бъде спряно, но продължават да призовават за спешни мерки, с надеждата процесът да бъде поне забавен.