Ще се напикаете: Тези бисери сътвориха ученици на последните изпити!

Мдаа, бисерите се увеличават с всяка година
0

Наистина ще се гътнете от смях, макар че по-скоро си е за рев! Изпитите не са това, което бяха, а бисерите…

С нови бисери бяха изпъстрени творенията по предварителния изпит по български език и литература на кандидатите за влизане във висши учебни заведения. Според специалистите обаче те не са правило, а по-скоро изключение и принадлежат на тези зрелостници, показали най-ниски оценки.

Сред писанията и бисерите са и твърдения, че поетът Никола Вапцаров бил унищожил своя баща с мотика. „Прозрението” зрелостникът е направил въз основа на творбата на гениалния поет „Песен за човека”. Мераклиите, които бяха на предварителен изпит по български език и литература имаха възможност да избират между три творби, които да украсят с бисери. Първата беше за живота и мечтата в стихотворенията на Никола Вапцаров, втората беше безсмъртното стихотворение на поета-революционер Христо Ботев „Хайдути” и третата беше за Дебеляновото стихотворение „Сиротна песен”.

бисери
Мдаа, бисерите се увеличават с всяка година

Според други бисери и скудоумия „балканът е избран от хайдутинът, защото само планината единствена може да се грижи и съхрани неговите кости след смъртта му”. Проверяващите се натъкнаха и на твърдението от друг кандидат за студент, в което той пише, че „първият покосен от холера е героят на Димчо Дебелянов, след което „жълтата гостенка” е застигнала и самия творец”.

Филолозите отчитат и груби грешки при правилата на използване на членуването и други неща в езика, на ниво начално обучение. Те са констатирали, че зрелостниците бъркат агресивния уличен език с разбор на пресъздаване на части и детайли при преразказване на съчинението.

В предварителния изпит по история бисери и изненади също имаше, може би не така фрапантни. Темата беше за Априлското въстание и Балканската война. Там абитуриентите също показаха „завидни знания”. Според някои от писанията, Априлското въстание претърпяло крах, но това било получило „положителни отзиви от съседните ни страни,които на всичкото отгоре били и солидарни с потушаването му”.

Друг пък мераклия за Алма матер дори написал бисерите, че България и други балкански държави са получили солидни материални дарения от чуждите страни.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.