Метеоролозите предупреждават за страшни градушки

Метеоролозите от БАН предупредиха, че в следобедните часове на днешния ден, се задава страхотия.

Те съветват да не се подлъгвате по сутрешното слънце и сравнително топлото време. В никакъв случай не пропускайте да си вземете чадърите и днес, тъй като ще са ви необходими. Според метеоролозите, се задава страшна градушка.

В часовете до обяд над източната част от България, времето ще остане предимно слънчево. Далеч не така стоят нещата обаче в западните райони, където преобладава разкъсана облачност, която в часовете следобед ще се увеличи и вплътни.

[caption id="attachment_408687" align="alignright" width="300"]Метеоролозите прогнозират градушки и гръмотевици в следобедните часове Метеоролозите прогнозират градушки и гръмотевици в следобедните часове[/caption]

Заоблачаването постепенно ще обхване и източните райони на България, а облачността над останалите части вече ще е значителна. Очакванията на метеоролозите е да се развие купесто-дъждовна облачност. На повечето места, следобедните валежи ще са краткотрайни, но в някои райони ще се изсипе страшна градушка или поне това сочи прогнозата на НИМХ при БАН.

Вятърът в източните райони на страната ще се усили от юг-югозапад. В останалата част на България, вятърът духа от запад-северозапад. Иначе дневните температури ще се задържат сравнително високи и ще бъде сравнително по-топло от предходните дни. Максималната температура в района на София ще се ориентира около 24 градуса, а в страната, тя ще е в интервал между 23 и 28 градуса. Във вечерните часове и през нощта, ще започне развитието на купесто-дъждовна облачност. Очакват се краткотрайни превалявания, които ще бъдат придружени от гръмотевици.

През утрешния ден, вятърът ще е до умерен от юг-югозапад. Максималните температури ще започнат отново да спадат и ще са между 20 и 25 градуса. Над планинските райони в часовете преди обяд, облачността ще е разкъсана, но в часовете след пладне ще надвисне значителна купеста и купесто-дъждовна облачност. На доста места ще се изсипе краткотраен дъжд, който ще бъде придружен от гръмотевици. До края на седмицата, метеорологичната обстановка над страната ще се задържи доста динамична. В четвъртък се очаква рязко захлаждане, но в петък температурите отново ще започнат да се покачват, пише pik.bg.