След сраженията в Мариупол, сблъсъците между власти и местни активисти продължават

Сраженията в Мариупол, Украйна, които отнеха живота на над 21 души, може да стане още по-голяма. По последна информация на украинските медии, след жестоките сблъсъци по-рано днес, напрежението между местните граждани и военните продължава да расте и може да се стигне до нови сблъсъци.

След опит на проруските протестиращи да завземат полицейското управление тази сутрин, военни части и от националната гвардия нахлуха в града и нападнаха бунтовниците. При сраженията в Мариупол загинаха над 20 активисти и един полицай, съобщават от bbc.co.uk. Споровете как и кога точно са загинали активистите продължават, като версиите на бунтовници и власти са доста различни.

Министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков потвърди около 16 часа, че в резултат на опит за щурм на сградата на полицията, е избухнал бой, в който са загинали 21 души от които 20 активисти и един полицай. Местни граждани обаче твърдят, че по зданието са стреляли именно украинските военни и те са причинили смъртта на полицая.

[caption id="attachment_408514" align="aligncenter" width="300"]Сраженията в Мариупол взеха над 20 жертви Сраженията в Мариупол взеха над 20 жертви[/caption]

Три часа по-късно говорителя на Министерство на отбраната на Украйна Богдан Сеник съобщи, че военнослужещи от националната гвардия не са взимали участие в сблъсъците, а само са присъствали в района с миротворечска мисия да гарантират спокойствието и безопасността на гражданите.

[caption id="attachment_408512" align="aligncenter" width="300"]Военни и танкове обсадиха града Военни и танкове обсадиха града[/caption]

„Към настоящия момент няма нито загинали, нито ранени сред военнослужещите на въоръжените сили след сраженията в Мариупол“, се казва в съобщението. По думите му, военните не са взели участие в операцията срещу активистите, а са служили само за прикритие при разправата на местните власти с бунтовниците, които в Киев определят като терористи.

[caption id="attachment_408511" align="aligncenter" width="300"]Мирни граждани се оплакват от посегателство над домовете им Мирни граждани се оплакват от посегателство над домовете им[/caption]

По последна информация, четирима са задържаните, а военните продължават да прочистват района и дори нахлуват в жилищата на мирни граждани. Именно последните им действия станаха повод за нови сблъсъци по улиците. Междувременно сградата на МВР продължава да гори и пожарът все още не е овладян. Потушени са няколко по-малко пожара в района, които са избухнали по-рано през деня.