Броят на милионерите в България намалява, вече са 147 души

Милионерите в България се превръщат в изчезващ вид и броят им стана все по-малък от година на година. Според последните сведения от Националната агенция по приходите, за 2013 броят на милионерите у нас е едва 147. Справката показва още, че общата сума, която са спечелили най-богатите родни предприемачи е 305.3 милиона лева.

В сравнение с 2012 година, броят на милионерите в България значително е намалял. През по-миналата година те са били 248, а сумата, която са декларирали е над 587 милиона лева.

[caption id="attachment_408407" align="alignright" width="300"]Милионерите в България - на изчезване Милионерите в България - на изчезване[/caption]

Класифицирани по географски критерий очаквано най-много милионери има в София. Именно там живее и най-богатият българин у нас. Неизвестен бизнесмен на 49 години, зодия Дева е декларирал печалба от 6 000 000 лева годишно и оглави класацията на милионерите в България.

В София живеят и още 65 бизнесмени, които са декларирали подобен висок доход за миналата година. Конкуренция на столицата обаче е Варна, където цели 15 души от местните предприемачи могат да се похвалят с приходи от над един милион за миналата година, пише capital.bg.

Сред първенците по богатство е и Бургас, където броят на милионерите е 11. Далеч по-скромен е броят на милионерите в Благоевград, Добрич и Хасково, където има само по един баснословно богат предприемач.

Любопитен факт е, че в топ 10 на най-богатите милионери в България има само една жена. По всичко личи, че представителките на нежния пол доста ще трябва да се постараят, за да изпреварят мъжете в класацията по богатство.