Командващия армията на Донецк заловен в Мариупол, изправят го на съд

Командващия въоръжените сили на Донецк Игор Какидзянов бе заловен при спец операция в Харков. Според последните новини от Украйна, ръководителя на въоръжените сили на Народна република Донецк Игор Какидзянов е арестува при спецоперация.

Новината бе съобщена по време на извънредно заседание на правителството на Украйна в Харков. Назначения от върховната рада министър на вътрешните работи Арсен Аваков лично съобщи новината.

„В резултат на спецоперация ситуацията в Мариупол е овладяна и под контрол. Паралелно с това бе проведен арест на министъра на отбраната Народна република Донецк Игор Какидзянов“, се казва още в съобщението на Аваков.

[caption id="attachment_408289" align="alignright" width="300"]Заловиха лидера на сепаратистите в Донецк Заловиха лидера на сепаратистите в Донецк[/caption]

Решението за формиране на армия, на самообявилата се за република област Донецк, бе взето на 10 април, припомня електронното издание pravda.ru. По същото време Какидзянов бе назначен за командващ въоръжените сили са Народна република Донецк.

Междувременно стана ясно, че след спецоперацията в Донецк, правителството в Украйна е още по-твърдо решено да овладее бунтовете в останалите територии. Славянск продължава да бъде обсаден като властите нямат никакво намерение да изтеглят военните части в района.

[caption id="attachment_408290" align="alignleft" width="300"]Обсадата над Славянск продължава Обсадата над Славянск продължава[/caption]

Говорителят на украинския президент Сергей Пашински заяви пред журналисти, че военната операция против бунтовниците в източна Украйна ще бъде продължена. По думите му, армията контролира периметъра около Славянск, но поне засега нямат намерение да атакуват града. „Не сме нахлули в Славянск, за да не допуснем жертви сред мирното население. Но операцията ще продължи и всички терористи ще бъдат унищожени“, заяви още Пашински. При това той допълни, че киевските войски „няма да допуснат на своя територия тероризъм и прояви на въоръжена агресия“.

„Ние не взимаме заложници и не атакуваме митингуващи, а се борим с терористи, които убиват, в това число и наши военнослужещи“, споделя още Пашински.

В хода на пресконференцията Сергей Пашински потвърди, че Мариупол, освен лидера на въоръжените части на Донецк са успели да заловят още 16 терористи.