И през юни ни очаква студ и дъжд

Метеоролозите са категорични, че и прогнозата за месец юни не е много обнадеждаваща.

И тогава времето ще остане доста хладно и дъждовно, противно на очакванията на мнозина, които очакват с нетърпение да свърши дъждовния май месец и на небосклона най-накрая да се появи слънцето и температурите да тръгнат нагоре. Валежите от дъжд ще са двойно повече от нормалното за месеца, а слънчевите дни отново ще се броят на пръсти. В никакъв случай не правете грешката да приберете чадърите и якетата си. Освен, че дъждът не спря да се лее през почивните дни около Гергьовден, той възнамерява да продължи и до края на месеца, с леки изключения, които ще ни помогнат да не забравим слънцето изцяло.

[caption id="attachment_408204" align="alignright" width="300"]Дъждът ще продължи и през юни Дъждът ще продължи и през юни[/caption]

Позовавайки се на прогнозата на синоптика Петър Янков, вестник „Преса” отбелязва на страниците си, че при все че нямаме възможността да се радваме на типичното слънчево време за май, все пак има надежда за слънчеви дни. През идната седмица се очаква леко затопляне. През следващите няколко дни температурите ще започнат да се покачват и термометрите в цялата страна ще сочат между 19 и 21 градуса. Още по-топло се очаква да бъде в крайните южни и югозападни райони, където температурите ще доближат почти 30 градуса. Дори и през тези предимно слънчеви дни няма да липсват леки превалявания. Синоптикът успокоява, че в сравнение с досегашните дъждове, те ще са значително по-малки количества.

Според прогнозата, в дните около 12 май ни очаква нова порция проливни дъждове. В продължение на цяла седмица, дъждът ще провали да се сипва неумолимо. При все, че ще е мокро, температурите няма да се понижат и ще се задържат в спектъра до 22 градуса. Все пак положението не е чак толкоз отчайващо, тъй като се задават и няколко слънчеви дни. Те ще са след 18-ти май, когато валежите сякаш ще секнат изведнъж и времето ще бъде топло и приятно. За съжаление обаче това щастие няма да продължи дълго, тъй като още след 20 май ни очаква поредната порция дъжд и ще се наложи отново да извадим чадърите.

Синоптикът Петър Янков обобщава, че толкоз дъждовна и хладна пролет не сме имали от 2002 година насам и допълва, че няма нищо необичайно, предвид меката зима. В заключение Янков посочва, че подобни цикли се случват на десетина години.