Новият скандал в държавата цели да хвърли пясък в очите на хората

По всичко личи, че в държавата се задава нов скандал, сред като стана ясно, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране се готвят да отнемат лицензите и на трите електроразпределителни предприятия.

По всяка вероятност временната мярка, предвидена от ДКЕВР има чисто популистка цел и именно поради тази причина е избрано точно времето, в което тече предизборната кампания за представители в Европарламента в Брюксел. Според запознати със ситуацията, като официална причина да бъде отнет лицензът на трите електроразпределителни предприятия ще бъде посочено, че всички те са задлъжнели доста сериозно към Националната електрическа компания. По-рано бе обявено, че трите ЕРП-та дължат на държавата ни сума, която надхвърля 318 милиона лева.

[caption id="attachment_408198" align="alignright" width="300"]Новият скандал в държавата цели да хвърли пясък в очите на хората Новият скандал в държавата цели да хвърли пясък в очите на хората[/caption]

Очакванията са, че след като бъде отнет лиценза на EVN, „Енерго про” и ЧЕЗ в ЕРП-тата ще влезе представител на държавата. Противно на очакванията на мнозина ЧЕЗ, „Енерго про” и EVN няма да прекратят дейността си. Те ще продължат да работят, което на практика означава, че мярката, която предстои да бъде предприета има за цел само да хвърли прах в очите на милионите недоволни българи и да ги увери, че правителството все пак работи в посока на намаляването цената на тока, пише pik.bg.

Припомняме, че НЕК оспори практиките на трите ЕРП-та да прихващат от нея зелената енергия, която са задължени да изкупуват. Трите електроразпределителни компании обаче са категорични, че са действали изцяло съгласно законовите разпоредби. Междувременно компаниите стартираха двустранни преговори с Националната електрическа компания, а енергийният министър Драгомир Стойнев оповести още в края на април, че едната от тях е с няколко крачки пред останалите при решаването на проблема. През април ДКЕВР проведе открито заседание, на което бе обсъдено отнемането на лицензите на трите електроразпределителни предприятия.

Това бе второто поредно заседание по горещата тема, след като преди това НЕК, по чийто сигнал стартира процедурата, представи нови документи в ДКЕВР. На всички компании доставчици на ток бе дадено време да се запознаят с тях. Решението бе отложено за 12 май.