Македонски историци: България е виновна за Първата световна война!

Македонски историци: България е виновна за Първата световна война!
5 (100%) 1 vote

Първата световна война в десет различни версии в учебниците, Македония вини България

Може и да ви звучи като виц, но е истина. Македонски историци обвиниха България, че е за отговорна за Първата световна война. Според историци от Македония, страната ни е една от инициаторките за конфликта, а причината за това са имперските й амбиции.

Според фактите, сръбския студент Гаврило Принцип убива австрийския ерцхерцог Франц Фердинанд в Сараево и слага началото на Първата световна война. След отказ на Сърбия да позволи на Австро-Унгария да проведе разследване на сръбска територия заради убийството, империята напада балканската държава, а по-късно в конфликта е въвлечена цяла Европа и някои други страни.

Македонски историци обаче твърдят, че България използва конфликта в Сараево, за да анексира Македония. „Доказано е, че сръбската държава не е имала нито намерение, нито план да убие ерцхерцог Франц Фердинанд. Затова Сърбия не може да се обвини за началото на войната.“, гласи негово изказване.

Македонски историци обвиниха България за Първата световна война

Македонски историци обвиниха България за Първата световна война

„Австро-Унгария е използвала това събитие, за да обвини Сърбия за организиране на убийството и да постави на Белград почти непосилен ултиматум.“, пише в македонските учебници по история. Нещо повече, според Скопие, България е водела агресивна политика на експанзия, според която се е включила във войната и дори е засилила конфликта, за да завладее цялата територия на Македония, твърди Славян Раденски от Скопие. „Всеки знае, че убийството е било използвано само като извинение да започне война“, казва още и Миланка Малинова, пише novatv.mk.

В учебниците по история страната ни е намесена заради имперските си амбиции

В учебниците по история страната ни е намесена заради имперските си амбиции

За наше щастие в учебниците по история поне тази теза е спестена на учениците, макар някои от преподавателите да са яростни нейни поддръжници. Що се отнася до останалите балкански държави, версиите за Първата световна война в учебниците по история са различни и България не фигурира като главен виновник.

Версиите в страните бивша Югославия са различни

Версиите в страните бивша Югославия са различни

Страните от бивша Югославия или поне повечето от тях, определят Сърбия за отговорна за войната.  В учебниците по история в Босна и Херцеговина, както и Хърватска, пише, че западната ни съседка е отговорна, тъй като е имала огромни амбиции да анексира Босна и Херцеговина. И дори са подкрепили атентаторите.

Босна и Херцеговина още не могат да се разберат за обща позиция относно Принцип. Децата в Босна учат, че той е терорист, подкрепен от Белград, а в Херцеговина, че е бил политически престъпник, използван за империалистически цели.

Косово запазва неутралитет, твърдейки, че Сърбия не е пряк виновник за убийството на ерцхерцог Франц Фердинанд, а е била принудена да отговори на натиска на Австро-Унгария.

В учебниците по история в Сърбия пък няма да видите и една лоша дума за сръбската политика. Нещо повече, те твърдя, че групата на Принцип „Млада Босна“ е била подкрепена от тайни организации. И също така, че една от тези организации е използвала убийството на Франц Фердинанд, за да обвини Сърбия за атентата и да предизвика Първата световна война. Версия, която между другото, битуваше дълги години и в учебниците по история в България.

Самият Принцип е описан като „Млад сърбин от Босна“, с което сръбските власти прехвърлят топката към Босна като виновник за конфликта.

Македонската позиция за Първата световна война обаче определено е най-смущаваща. А вие как мислите? Споделете в коментарите.

Коментари чрез Facebook

коментара

5 коментара to “Македонски историци: България е виновна за Първата световна война!”

 1. Kalina Georgieva

  май 08. 2014

  С подобни псевдоисторици Македония няма място в ЕС.

 2. краси

  май 28. 2014

  Чрез „теориите“ на македонските „учени“ се прокарват всички измислени сръбски тези атакуващи България. Македонските „учени“ , част от които не са само „македонци от сръбски“ произход, но и българи, които са се „македонизирали“ така, че чак са се сърбизирали.
  Те са българите сърбо-еничари, които са по-правоверни сърби от самите сърби, за да се докажат, че са верни на господарите си.
  Когато се чувстваш гузен и виновен за лъжите си към някого, си много зъл към него и се престараваш да се оправдаеш с всякакви измислици.

 3. kolp

  авг. 24. 2014

  Лъжите на скопските историчари нямат край.Първата световна война край вардар все още не е свършила!

 4. то и за втората пак сме ние и за третата ще сме ние велика дъжава

 5. то и за втората пак сме ние и за третата ще сме ние велика дъжава

Добавете коментар