Времето провали обещаното зрелище в небето за Гергьовден

Парадът за Гергьовден, който бе разгласен шумно, претърпя пълен крах.

Хората останаха разочаровани от драконовските мерки, които бяха предприети по отношение на охраната на представителите на властта, които им попречиха да видят случващото се. Освен това, голяма част от родителите, довели децата си да гледат шумно огласяното авиошоу останаха крайно разочаровани, тъй като поради лошите метеорологични условия, такова не се състоя. По време на днешния армейски парад по повод Деня на храбростта, която се отбелязва на Гергьовден, полетите на военните самолети бяха отменени.

[caption id="attachment_408063" align="alignright" width="300"]Времето провали обещаното зрелище в небето за Гергьовден Времето провали обещаното зрелище в небето за Гергьовден[/caption]

Жители и гости на София коментираха, че не помнят „по-постно” дефиле на военните от тазгодишното. Откриването на военния парад бе направено с вертолета Ми-17, който обаче вместо да развее националния флаг в небето, го направи на земята. На земята останаха и другите вертолети – Кугър и Бел -206, изтребителите МиГ-21, МиГ-29, щурмовия самолет Су-25, както и самолетите Пилатус и учебно бойните Л- 39. Запознати твърдят, че въздушната военна техника е останала на земята поради лошото време, при все че по-рано днес началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов обяви, че военновъздушните сили ще се включат в парада по повод Деня на храбростта. Коментаторът на парада от Българската национална телевизия Григорий Недялков също обяви, че военновъздушната техника е останала на земята заради лошото време.

Специалисти подчертаха, че дори при най-малкия риск, военните отказват полетите, още повече че в случая става въпрос за показно мероприятие. Докато събралите се хора тръпнеха в очакване на военните авиони, в небето прелетяха няколко пътнически самолета, които предизвикаха бурен смях. Очевидно организаторите на шумно пропагандираното авиошоу не са следили метеорологичната прогноза, която сочеше, че на Гергьовден ще е студено и дъждовно или пък са се подлъгали покрай твърденията на някои медии, че навръх празника ще грейне слънце. На мнозина направи впечатление и отсъствието на емблемата на съвременните паради – парашутната 68 бригада "Специални сили". Те коментираха, че това се случва за пръв път, пише Блиц.