КАТ обмисля варианти за солени глоби на шофьорите, които не плащат фишовете си

КАТ възнамерява да въведе промени, засягащи шофьорите нарушители. Досега повечето нарушителите заобикалят закона и не плащат наложените им глоби. Давността на фиш, издаден от КАТ 3 години. Наказателното постановление за шофьорите влиза в сила от момента на неговото издаване.

Промяната, касаеща шофьорите нарушители, предвижда по-солени санкции за тези от тях, които отказват да заплатят глобата си. От промяната ще бъдат облагодетелствани единствено шофьорите, които плащат фиша си в срок. КАТ предвижда бонуси за тях.

Досега масова практика е укриването на шофьорите, които обикновено влизат в завера със служителите на "Български пощи", които връчват издадения от КАТ фиш. Шофьорът виновник обикновено отказва да приеме фиша и след 3 години давността на написаната глоба изтича.

Специалистите предлагат да бъде премахнат срока по давност на глобите, издадени на шофьорите нарушители. Това гарантира 100%-ва събираемост на санкциите. Промените предвиждат заплащането на глобата в двоен размер от шофьорите, които не са го направили до година след издаването на фиша.

[caption id="attachment_407994" align="alignright" width="300"]шофьорите Шофьорите, които не заплащат фишовете си в срок, ги очакват двойни глоби[/caption]

Тези от шофьорите, които заплатят глобите си в срок, КАТ предвижда финансови облекчения.

Предвижданите промени все още не са предложени. След предлагането им като промяна в Закона за движение по пътищата предстои те да бъдат разгледани в парламента, предаде Нова тв.