В измамната схема за работа във Великобритания участва експолиейски служител

Наши сънародници бедстват във Великобритания, след като станаха жертви на нова измама.

Всички те броили по триста паунда, за да им бъде осигурена работа, а се оказали измамени, както се получава в повечето случаи. Всички те били зарязани на произвола на съдбата в мизерно общежитие. Бедстващите българи са 22-ма, преобладаваща част, от които са от пиринския край. Те попаднали в измамната схема с обещания за работа във Великобритания, която е разработена от бивш полицейски служител на ОД на МВР в Благоевград Георги Прегьов.

[caption id="attachment_407939" align="alignright" width="300"]Нашенци бедстват във Великобритания - гладни и без пари Нашенци бедстват във Великобритания - гладни и без пари[/caption]

Прегьов бил замесен в измамната схема с участието на банкери, българи живеещи от дълго време във Великобритания и превозвачи. Чрез сайт за обяви, измамната група набира желаещи за работа във Великобритания. Отчаяни, измамените писали писмо с молба за помощ до редакцията на благоевградската медия Struma.com. В писмото си те разказват, че пристигнали в бриатанската столица на 16 март и били посрещнати от бившия полицейски служител Георги Прегьов. Той завел групата в едно заведение, където 11 от тях му платили по 300 паунда, както било уговорено предварително.

С осигурения от измамника бус, за който кандидатите за работа заплатили по още 40 паунда, били откарани в мизерно общежитие, разположено край Нюкей, област Корнуол. Сънародниците ни работили „цели два дни” и помощта на Прегьов за броените 300 паунда се изчерпала дотук. Последвали куп лъжливи обещания, че скоро отново ще започнат работа. Измамените се жалват, че се намират в окаяно положение – без пари, без работа и гладни.

Всички ужилени, успели да се завърнат в България, разказват същото – схемата е добре отиграна и без доказателства, с които хората могат да си потърсят правата. Те не разполагат с документи за платените от тях суми, тъй като всичко ставало на ръка. Групите с български гастарбайтери пристигали във Великобритания само в неделя, а първото нещо, което Прегьов правел било да прибере парите им. За случая е информирано Външно министерство, а част от измамените ще се срещнат с посланика ни във Великобритания, пише Блиц.