Проливните дъждове започнаха от западните райони на страната

Синоптиците алармират, че след малкото слънце, на което имахме възможност да се полюбуваме, ни очаква нова порция проливни дъждове, бури и гръмотевици.

Те ще ударят страната ни още днес, сочи дежурният синоптик на НИМХ при БАН – Георги Цеков. В много райони от западната част на страната, преваляванията и гръмотевиците вече са факт. Преваляванията там започнаха още в часовете пред полунощ. Очакванията са днес до обед, преваляванията от дъжд и гръмотевиците да се пренесат и в останалите части от страната.

В сутрешните часове, термометрите в страната сочеха между 8 и 13 градуса.

[caption id="attachment_407773" align="alignright" width="300"]Задава се нова порция бури и гръмотевици Задава се нова порция бури и гръмотевици[/caption]

Циклонът, който днес преминава през страната ни, ще направи въздушната маса твърде неустойчива. Над повечето райони в страната времето ще се задържи облачно, ще има краткотрайни превалявания, които обаче не е изключено да са проливни, а дъждът ще бъде придружен от гръмотевици. В източните райони от страната, вятърът ще е до умерен и ще духа от юг-югоизток. Максималните температури ще се задържат без сериозна промяна – в интервал от 17 до 22 градуса. За района на София, очакваната от синоптиците максимална температура е около 18 градуса.ь Атмосферното налягане над България ще се задържи сравнително по-ниско от средното равнище за месец май. В часовете надвечер, то ще започне да се повишава от запад, пише pik.bg.

Синоптиците засега обещават, че на светлия християнски празник Гергьовден, времето ще се задържи слънчево и сравнително топло за сезона. Въпреки това обаче, дъждовете няма да ни оставят на мира поне до 20 май, сочи прогнозата. На повече слънчеви часове, без бури, проливни дъждове и гръмотевици, бихме могли да се надяваме едва в третата десетдневка от месеца. Дотогава метеорологичната обстановка над страната ще остане неустойчива и дъждът може да ни изненада всеки момент. Поради тази причина синоптиците съветват да не оставяте чадърите си вкъщи, а винаги да ви бъдат под ръка. Хубавата страна на проливните дъждове, обзели страната е, че през наближаващия летен сезон няма да сме застрашени от воден режим, каквито бяха опасенията на специалистите.