Аварията в Чернобил продължава да взема жертви 28 години след трагедията

Аварията в Чернобил се случи преди 28 години, но последствията от нея продължават и до ден днешен. България е една от най-засегнатите от взрива в четвърти реактор на АЕЦ-а, страни. Сухите статистики показват, че преди аварията в Чернобил, болните от рак у нас са били средно около 232,7-ма души на сто хиляди от българските граждани.

[caption id="attachment_407734" align="alignright" width="300"]Аварията в Чернобил продължава да взема жертви Аварията в Чернобил продължава да взема жертви[/caption]

Същите тези статистики за 2012 година показват двойно по-големи стойности, а именно повече от 432-ма на 100 000 души. Специалисти са категорични, че радиационният прах, който е паднал над България вследствие на аварията в Чернобил е довел до увеличаването на страшните цифри. Нещо повече, експертите прогнозират увеличаване на новите случаи на раково болни.

Онколозите изтъкват, че макар вината да не е единствено в радиацията от АЕЦ-а, случилото се преди 28 години неминуемо се отразява и днес. Радиацията е най-рискова за белия дроб и щитовидната жлеза, както и за здравето на поколението.

Припомняме ви, че една от най-големите трагедии в човешката история е свързана с аварията в Чернобил на 26 април 1986 година, който превърна името на украинския АЕЦ в синоним на смърт, припомнят от "24 часа".