Европа търси изход от газовата криза с Русия в Литва

Европа е в трескаво търсене на изход от газовата криза с Русия. Конфликтът между Киев и Москва се задълбочава, а потърпевши от това са не само в Украйна, но и в цяла западна Европа. Повече от 40 страни, голяма част от които в Евросъюза, са зависими от Русия. И както изглежда газовата криза ще продължи да се задълбочава.

[caption id="attachment_407654" align="aligncenter" width="300"]Европа търси изход от газовата криза в Литва Европа търси изход от газовата криза в Литва сн. BBC.ru[/caption]

Вече започнаха преговорите между Русия, Украйна и страните от ЕС, с цел да бъде предотвратена енергийната криза. Въпросът, който притеснява европейските лидери е може ли президентът на Русия Владимир Путин да отговори на икономическите санкции срещу страната, като промени условията за доставки на руски газ в Европа. Путин вече заплаши с газова криза и Украйна, ако откаже да си плати сметките на Москва. По тази причина останалите страни в Европа са в трескаво търсене на алтернатива, която да им осигури енергийна независимост в дългосрочен план.

Една от възможностите е Литва, която в момента строи собствен газов терминал. Преминаването към доставки от литовския тръбопровод обаче може да струва изключително скъпо на Запада. В търсене на алтернатива, която да осигури в дългосрочен план излизане от газовата криза с Русия, на страните от ЕС може да им се наложи да платят много по-висока цена.