Сайтове за почивка мамят туристи с оферти - как да се предпазим?

Сайтове за почивка мамят туристи с евтини оферти, а стотици са пострадали. Потребители от цяла Европа се оплакват, че често пъти услугите и хотелите, които виждат на снимка, нямат нищо общо с действителността.

Тези дни група от 150 души туристи се оплакаха, че са били подведени от оферта за почивка в Троянския балкан. На снимки дестинацията изглеждала невероятно. На живо обаче като излязла от кошмарите им.

[caption id="attachment_407649" align="alignright" width="300"]Сайтове за почивка мамят с фалшиви оферти Сайтове за почивка мамят с фалшиви оферти[/caption]

Туристите разказват, че избрали мястото от сайтове за почивка, но при отиване на място установили, че няма вода, а освен това още една група от 20 души е била приета по същото време. Парите за ваканцията им естествено не били върнати, но те са категорични, че ще си търсят правата по съдебен път.

Това не е първият случай, в който, сайтове за почивка подвеждат туристите. Справка на Razkritia.com в туристическия портал turpravda.ua показва, че руските и украинските туристи също не са очаровани от нашите сайтове за почивка. Туристка от Крим споделя, че решила за първи път да ползва услугите на български сайтове за почивка, вместо да плаща допълнителни такси на украински туроператори. Резултатите: „Взеха ни пари за 5-звезден хотел, а ни настаниха при някаква възрастна жена на квартира в мухлясали стаи с напукани стени“, възмущават се потребители.

Как да се предпазим?

На първо място уверете се, че избраната от вас фирма е лицензирана и не се доверявайте на случайни сайтове за почивка. Проверете каква е репутацията на туроператора ви - в интернет можете да откриете доста мнения. Проучете мястото, където сте решили да почивате, за отзиви от други потребители. Използвайте дори Google Streetview, ако искате — колкото и невероятно да звучи, системата може да ви покаже реални снимки на обекта, особено ако се намира близо до някоя от главните артерии.

И накрая и не на последно място, ако случайно все пак се окажете в ситуация да бъдете измамени от сайтове за почивка — обърнете се към Комисията за защита на потребителите и съберете колкото се може доказателства за измамата, както и снимков материал.