Джипита лекуват пациентите си с лекарства за животни

Джипитата у нас стават все по-изобретателни и лекуват пациентите си с лекарства, предназначени за животни. Тревожен е фактът, че все повече хора им се доверяват сляпо и тичат до най-близката ветеринарна аптека, за да се снабдят с илача, предписан им от джипито.

Може би една от причините, поради който пациентите се вслушват в съветите на личните си лекари и прибягват до лечение с лекарства за животни, е по-ниската цена на тези медикаменти.

Въпросът е до колко те са безвредни и могат да бъдат използвани от хора. Лекарствата, предназначени за животни не са предварително тествани върху хора и не е ясно какви могат да бъдат нежеланите реакции от тяхната употреба.

Читател на "Монитор" сподели, че наскоро потърсил медицинска помощ заради хемороиди. Личният му лекар му изписал лекарства и го посъветвал ако не получи облекчение от тях да си купи медикамент от ветеринарната аптека, предназначен за крави. "Специалистът" казал на пациента си, че не може да му даде рецепта за лекарството от ветеринарната аптека, но той може свободно да си го купи.

Проверка на "Монитор" в аптеки, предлагащи лекарства за животни установи, че голяма част от клиентите купуват илачи от там за себе си. [caption id="attachment_407571" align="alignleft" width="300"]лекарства Лекуват ни с лекарства, предназначени за животни[/caption]

Друго лекарство, което много често джипитата препоръчват е камфоровото масло за коне. То се използва за облекчаване на болки в ставите и при хрема.