Милиардер купува Мтел

Гигантът Мтел, който държа голяма част от пазара за мобилни услуги у нас, скоро ще има нов собственик. Предприемачът, който възнамерява да инвестира в телекомуникационните услуги, всъщност е един от най-богатите хора в света. В световната класация за богаташи той заема почетното второ място. Богатството му възлиза на 70,8 милиарда долара. Новият собственик на Мтел ще бъде мексиканецът Карлос Слим, който притежава цяла телекомуникационна империя - "Карсо телеком".

Бизнесменът, който възнамерява да включи Мтел в империята си, вече е предприел необходимото за купуването на телекома. Неговата компания вече е внесла документите, необходими за финализиране на сделката в Комисията, регламентиращи конкурентите отношения на пазара. Освен Мтел Карлос Слим ще придобие собствеността върху всички дъщерни фирми на гиганта "Мобилтел", които функционират на територията на Европа.

Операторът, част от който е и Мтел, предлага мобилни услуги и в още няколко големи европейски държави - Словения, Сърбия, Хурватия, Македония, Австрия, Беларус.

[caption id="attachment_407553" align="alignleft" width="300"]Мтел с нов собственик Мтел с нов собственик[/caption]

Новият собственик на Мтел е регистрирал компанията, която притежава и в Холандия. Гигантът, собственост на мексикаца, притежава и пълния дял на "Америка Мовил". Само преди няколко дни американския телеком, чийто едноличен собственик е Карлос Слим, се сдоби и с "Телеком Аустрия".

Дали новият собственик на Мтел ще въведе политика, ориентирана към интересите на клиента, предстои скоро да разберем.