Google спира да чете писмата ни, но не навсякъде

Google спира да чете електронната ни поща, за да показва подходящи реклами. Интернет гигантът редовно сканираше имейлите на потребителите си, с цел по-добра търговска реклама. А след като голяма част от ползващите Gmail възроптаха от действията на компанията, от интернет гиганта обещаха да преустановят сканирането на писма. Но не навсякъде.

Повече от 400 милиона потребители ще останат незасегнати от тези действия на Google. Иновацията ще се отрази единствено на потребителите използващи услугата Google Apps.

[caption id="attachment_407506" align="alignright" width="300"]Google спира да чете електронните писма, но не навсякъде Google спира да ни чете електронните писма[/caption]

Промяната ще повлияе всички използващи приложението, независимо дали става въпрос за учебни заведения, бизнес, или държавни учреждения. В административния панел на услугата Google Apps вече няма да има опция за включване и изключване на рекламните, търговските съобщения ще бъдат премахнати по подразбиране.

Решението на компанията дойде, след като през 2013 година студенти и преподаватели от американски образователни институции подадоха съдебен иск срещу Google в Калифорния, обвинявайки компанията, че нарушава закона за неоторизиран достъп до  пощите им.

Правозащитни организации също така отбелязаха, че действията на Google нарушават и правото на неприкосновеност на личния живот.

И докато делото тече, Google очаква друго и друго решение от предишно дело. През 2010 година компанията бе обвинена в събиране на лични данни чрез отворени Wi-Fi мрежи, използвайки оборудване, монтирано в автомобилите Street View. Малко след обвиненията, от компанията побързаха да обявят, че са изтрили цялата събрана информация, но междувременно се опитват да защитят тезата си, че отворените Wi-Fi мрежи са като радиовълни, която свободно могат да бъде прихванати и използвани, пише safe.cnews.ru