От днес, 1 май падат действащите до момента ценови ограничения за лекарства

До днес цените на повечето лекарства и медикаменти се регулираха от държавата. Считано от днес падат съществуващите досега ценови ограничения на лекарствата. Въпросът, който вълнува обществото е дали лекарствата ще поскъпнат или противно на очакванията, ще намалеят.

Експерти направиха прогнози за ситуацията, която ще се създаде на фармацевтичния пазар у нас след размразяването на цените на най-масовите лекарства.

Според Николай Костов (председател на Асоциацията на аптекарите у нас) заяви, че не се очаква драстично поскъпване на цената на масовите лекарства. Той заяви, че е най-лошия случай ще бъдат повишени цените само на определени лекарства.

Според думите на Николай Костов дори и да има такова увеличение, то ще бъде в минимален размер.

[caption id="attachment_407442" align="alignleft" width="300"]Падат ценовите ограничения за масовите лекарства Падат ценовите ограничения за всички лекарства[/caption]

Председателят на асоциацията на аптекарите у нас заяви, че не е изключено някои от лекарствата, предлагани в аптечната  мрежа у нас, да се повишат с около 50 стотинки. Той заяви, че няма основание за по-голямо увеличение на цените на масовите лекарства.

Според него държавата не трябва да участва в регулирането на цените на всички лекарства, които се продават без рецепта, тъй като те се заплащат изцяло от българските граждани.

Николай Костов заяви, че цената на едно и също лекарство, продавано в аптеките у нас, може да е различна. Експертът даде пример с аспирина, който се произвежда от няколко фирми за лекарства у нас, и отделно се внасят няколко вида, произвеждани в Европа.