Депутатът Петър Курумбашев подаде оставка

Неочаквана развръзка се разигра преди броени минути в парламента.

Депутатът от „Коалиция за България” Петър Курумбашев подаде оставката си. Информацията бе потвърдена и от председателя на парламента – Михаил Миков. Петър Курумбашев бе включен под номер 4 в листата на червената партия за предстоящите евроизбори бе почти сигурно, че ще влезе в Европарламента. Запознати подчертават, че Курумбашев не е единственият депутат, който е включен в листите на партиите за предстоящите избори за Европейски парламент.

[caption id="attachment_407229" align="alignright" width="300"]Петър Курумбашев подаде оставката си в парламента Петър Курумбашев подаде оставката си в парламента[/caption]

Междувременно по всичко личи, че парламентът го е ударил на почивка още преди началото на поредицата почивни дни покрай майските празници. В 9 ч. днес, председателят на парламента Михаил Миков обяви, че са се регистрирали едва 114 народни представители, което бе крайно недостатъчно да бъде дадено началото на парламентарното заседание. Поради тази причина Миков бе принуден да даде 15-минутна почивка, надявайки се за това време да се събере необходимия кворум, за да бъде даден старт на работата на парламента за днес.

Припомняме, че като първа точка в дневния ред на днешното заседание бе записано одобряването на Лидия Руменова за шеф на Сметната палата. Както вече ви уведомихме, тя е била съветничка на Сергей Станишев по имотните въпроси във времето, в което той бе премиер на Република България. По-рано днес, лидерът на ГЕРБ – Бойко Борисов бе категоричен, че ако Руменова бъде избрана за председател на Сметната палата, то тогава институцията вече трябва да се нарича „Станишева палата”. Всъщност едва ли ще има някаква пречка политическото назначение на Руменова да бъде доведено до край, при положение, че тя е единствената кандидатура за шефското място на институцията. За да си осигурят спокойствието покрай политическото назначение, преди време народните представители гласуваха промени в закона за Сметната палата.

Борисов обяви, че разпадът в държавата вече е толкоз явен, че поражда сериозни притеснения у него. Той подчерта, че не вярва, че Лидия Руменова ще бъде авторитетна и ще проверява политическите партии реално. В заключение Бойко Борисов посочи, че това е поредната институция, която трябва да бъде зачеркната от картата на България, ако Руменова бъде назначена за неин шеф, пише pik.bg.