Заразени домати, без документи за произход, подбиват пазара на българските производители

Заразени домати, без документ за произход, ни пробутват от Гърция. Далаверата се случва на борсата край село Плодовитово, пловдивско. Местните производители алармират, че всеки ден около 16 часа, на мястото пристигат десетки бусове, каращи стока от Гърция.

[caption id="attachment_407113" align="alignright" width="300"]Заразени домати ни пробутват от Гърция Заразени домати ни пробутват от Гърция[/caption]

Продукцията им обаче е без никакви документи за произход и най-често е с изключително ниско качество. Нещо повече, родните производители алармират, че доматите, които вкарват гърците, са заразени. Естествено, поради липсата на сертификати за качество, гръцката стока е в пъти по евтина от родната и подбива значително пазара на родните производители.

Цените на гръцките домати варират между 80 стотинки и един лев за килограм, а един от продавачите обяснява, че няма документи за произхода и не може да издаде фактура за продажба, заснеха от бТВ със скрита камера. Негов колега, отново от с гръцка стока, заяви, че може да даде само касова бележка, а искането на репортерите под прикритие да получат и фактура, счете за заяждане.

На всичкото отгоре гърците не плащат никакви данъци и съответно грубо нарушават Закона за стоковите борси и тържищата.