Негова прароднина е била личен лекар на известен руски писател

Проф. Александър Чирков, който е виден кардиохирург, разкри любопитни подробности за някои представители на рода му.

Той сподели, че неговата пра роднина на име Василиса е била с гръцки произход. Тя се е омъжила за руснак, с когото живели в столицата на Русия – Москва. Баба Василиса била професор по вътрешни болести и личен лекар на Лев Толстой. Това стана ясно от казаното от проф. Александър Чирков в интервю за вестник „Уикенд”.

[caption id="attachment_406708" align="alignright" width="300"]Проф. Александър Чирков се гордее с рода си Проф. Александър Чирков се гордее с рода си[/caption]

Професорът разказва, че потомците на Василиса дошли в България по време на Освободителната война. Единият от синовете й се жени за прабабата на Александър Чирков. Той пояснява, че неговият дядо е роден в южната ни съседка, а баща му е женен за македонка. Дядото на проф. Чирков изпратил двамата си синове да се изучат в Европа. Единият от тях завършил в Германия, а другият – в Австрия и то точно по времето на Хитлер. Горд с потеклото си, проф. Александър Чирков уточнява, че вероятно това е причината след края на военните действия всички от тяхното семейство да бъдат подложени на атака и сочени за фашисти.

Професорът обаче е категоричен, че това не е вярно. Той е на мнение, че в днешно време не трябва да се уповаваме на далечни надежди, тъй като животът е изключително кратък. Що се отнася до политиката, проф. Чирков е на мнение, че ако обществото остави на мира Пламен Орешарски, той ще успее да открие верния път и протестните действия ще секнат. Професорът адмирира фактът, че лидерът на БСП и председател на ПЕС Сергей Станишев, е намерил сили в себе си да отстъпи премиерския пост на експерт, какъвто е Орешарски.

Мечтата му е страната ни да се изгради като привлекателна за чужденците и инвеститорите, което неминуемо ще е добър старт за развитието й. За това обаче са нужни няколко десетилетия (поне две), според Чирков. В заключение, проф. Александър Чирков посочва, че един от основните проблеми на българския преход е, че мнозина се стремят да станат министри, за да натрупат активи в личните си банкови сметки, пише Блиц.