Като ужас по Хичкок: Птици падат мъртви от небето над наш град!

0

Покосени птици падат от небето като градушка!

Невероятна екокатастрофа се вихри над местност край Кърджали. За това алармира местен бизнесмен, видял мъртви птици. Той наблюдавал следния парадокс. Прилепи излитат по светло и се сипят над хората мъртви, като капки от дъжд. Същата участ дебне и лястовички, които падали като подкосени мъртви или полумъртви на земята. Зайци се лутали без ориентация и в каналите, където попаднали не успявали да се измъкнат и там намирали кончината си.

Засегнати от неадекватното поведение са и домашни животни. Мястото, където се случват подобни неща с птици и животни е с площ от около десетина километра в местността Стръмни рид. За това алармира сайта rodopi24.

Като в ужас по Хичкок са мъртвите птици у нас
Като в ужас по Хичкок са мъртвите птици у нас

Потресеният бизнесмен взел няколко мъртви животинки и ги занесъл в Агенцията за контрол на храните за изследване и анализ. Оттам обаче му казали, че при тях това не може да се извърши и го прехвърлили в РИОСВ-Хасково да се изследва причината за смъртта и неадекватното положение на птиците и животните. Оттам също попарили загрижения за природата човек. Специалистите еколози го върнали в предишната инстанция и според тях само там имало нужната апаратура и реактиви, за да се изследва първоизточника на екологичната катастрофа.

Христо Христов, председател на Дружеството на птиците твърди, че причината за това поведение, както и за смъртта на птици и животински видове най-вероятно са токсични отпадъци. На това място може би са заровени вредни вещества и сега, след поройните дъждове и последвалите ги бурни ветрове пластовете са се разместили, както и са разнесли остатъчните вещества на километри наоколо. Орнитологът е на мнение, че това е причината за странното поведение на пернатите и животинките, а по-големите количества, които най-вероятно приемат предизвикват и тяхната смърт.

Според бизнесмена обаче отношението на заинтересованите институции е най-малкото скандално. Подмятането и прехвърлянето на топката от една на друга не говори за добро отношение. В Швеция, където той е бил няколко години дори имало специализирана клиника, в която се лекували без пари изпаднали в беда птици и диви животни. След като оздравеели те или ги връщали в естествената им среда или на този, който ги е донесъл.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.