България смайва чужденците с особености

България е като странен хибрид – уж сме в Европа, а ни влече Ориента, съюзници сме с НАТО, но подкрепяме Русия. И към тези уникални странности се нареждат 10 особености, с които буквално изумяваме чужденците, всеки път щом дойдат у нас.

Местната кухня в България е толкова пъстра смесица от ориенталски и балкански ястия, че чужденци обикновено я посрещат доста странно. И докато с овации се посрещат шопската салата, родопската баница и таратора, никакъв шанс нямат бозата и шкембе чорбата. Нищо чудно, че последното за малко не бе забранено от Европа.

Кимането наопаки си е открай време български патент. Да кимнеш с „не“ за „да“ отдавна обърква чужденците си, но се е нещо като запазена марка, колкото и да е чудата.

[caption id="attachment_406413" align="alignright" width="300"]България в очите на чужденеца България в очите на чужденеца[/caption]

Дали попфолка е национално богатство за България, е много спорен въпрос, но за сметка на това е безкрайно популярен. Навън сме известни с „Мистерията на българските гласове“ и чалга звездите. Те не спират да твърдят, че „Планета“ е специален канал, който трябва да бъде достъпен само за възрастни, а изпълнителките бъркат с персони, изпълняващи най-древната професия в света.

Странните честитки от типа на „Честита баня“ и „Честита прическа“ също доста озадачават дошлия в България европеец. Макар и направени на шега, в очите на чужденците се възприемат като много особен намек за личната хигиена.

Именните дни. Няма друга страна с три национални празника, 128 именни дни и толкова официални празници като България. Неслучайно институциите буквално преустановяват работа през април и май. На чужденците им се вижда доста странен и факта, че почивките се отработват при това доста пародийно. Важното е празници да има и поводи за почерпки.

Езическите ни обичаи също предизвикват недоумение, сред средностатистическия европеец, дошъл в България. Е, не хвърляме девойки във вулканите, за да умилостивим боговете, но да въртим куче на въже, спазвайки обичая „тричане“, също не е никак хуманно. За сметка на това. Лазаруването, както и мартениците са повече от прекрасни традиции. Жалко само, че на голяма част от тези толкова български символи вече пише „Made in China“ на английски.

Друга екзотична особеност, която можете да видите само в България, е пътен полицай, дебнещ в засада. Тежко ви, ако сте превишили и с километър скоростта, или сте забравили да си измиете предното стъкло – глобата ви е гарантирана. Голяма част от чужденците вече приемат с насмешка корупцията на пътя, но други смятат, че подобно поведение, заслужава порицание и строги санкции, пише pik.bg.

Видите ли бентли или ролс-ройс с газова уредба, не се съмнявайте – български е! Няма друг човек като българина, който да си мечтае толкова да се покаже, макар да няма пари за поддръжката на подобна скъпа кола.

Студентски град в София просто заслужава да получи статут на туристическа атракция в България. В Оксфорд и Йейл студентските градчета може да са скромни, тихи и затрупани с библиотеки и книжарници, но не и в България. Тук вместо библиотека пред всяко общежитие ще видиш дискотека. А студентите буквално се надпреварват да свалят столични бръмчалки със скъпи коли и евтини питиета. Отново нещо, което можете да видите само в България.

„Да не се изложим пред чужденците“ отдавна си е запазена марка за нас. В България чужденецът е като цар, винаги трябва да остане с прекрасни впечатления от страната. Този стандарт обаче има две лица – в заведенията може и да получават специално внимание от нежния пол, но в хотела плаща двойно по-висока цена. Но това можете да го видите само в България!