Опасният вирус вече е регистриран в Гърция

Смъртоносен вирус е на път да превземе страната ни, алармират специалисти.

Става въпрос за БИРС (Близкоизточния респираторен синдром), който е намира на прага на България. В южната ни съседка Гърция вече са били засечени няколко случая на опасния вирус, сеещ смърт, предава на страниците си вестник „Телеграф”. Експерти уточняват, че опасността му идва от това, че той се развива с изключителна бързина, протича с тежка пневмония и поражда дихателна недостатъчност. В преобладаваща част от случаите, изходът е летален.

[caption id="attachment_406377" align="alignright" width="300"]Смъртоносен вирус застига страната ни Смъртоносен вирус застига страната ни[/caption]

Здравните власти в Гърция вече са на щрек след първото лабораторно потвърждение на случая на болестта. Изследваният заболял е грък на 69 години, който неотдавна се е завърнал от Саудитска Арабия. Възрастният мъж е бил приет в лечебно заведение в критично състояние. Властите са се заели с издирването на хората, които са имали контакт с носителя на опасния вирус. Под карантина са поставени най-близко стоящите пътници на мъжа по време на полета от Джеда до Атина, както и съпругата му. Полицията вече е открила водача на таксиметровия автомобил, който е превозил заболелия от летището до дома му. Шофьорът е подложен на обстоен преглед, но за щастие не са били открити симптоми на смъртоносния вирус, отбелязва "Грийк Рипортър".

Експерти съветват всички, които в скоро време са пътували до Близкия Изток, а след това са развили пневмония да сигнализират веднага на личния си лекар. Същото трябва да направят и всички, до които е седял пътник, който е кашлял. Сред първоначалните симптоми на смъртоносния вирус са промяна в пигментацията на кожата (придобива сивкав цвят), което е признак на цианоза (непълно усвояване на кислород) или учестено дишане. Заради разпространението на заразата, здравният министър на Саудитска Арабия - Абдула ар Рубая, бе освободен от длъжност. Той е допуснал броят на заболелите в страната да нарасне лавинообразно и към днешна дата случаите са 244. Смъртоносния вирус вече е отнел живота на 76 от заболелите. Въпреки това обаче Министерството на здравеопазването в Саудитска Арабия смята, че не може да се говори за епидемия, пише pik.bg.