Качеството на хотелите вече не е свързано с категоризацията и звездите им

Качеството на хотелите вече няма да може да бъде определяно според бройката на звездите им. Родни експерти по хотелиерство обясниха, че разпознаването на един хотел по броя на звездите му отдавна вече не е достоверно.

[caption id="attachment_406330" align="alignright" width="300"]Качеството на хотелите не се определя от звездите Качеството на хотелите не се определя от звездите[/caption]

Бройката звезди на означава качество, а е индикация за различни количествени показатели - броят на легловата база, размерът на стаите, а също и коридорите. Качеството на хотелите - като обслужване, любезност на персонала и т.н. може да бъде определено единствено от мненията на клиентите, давана в съответните туристически сайтове. Причина за диспута, който се състоя в ефира на Нова ТВ стана скандалът от преди няколко дена, когато родни туристи бяха оставени без вода в хотел, категоризиран като четиризвезден.

Румен Драганов, представител на Института за анализ и оценка на рисковете в туризма, коментира, че категоризирането на качеството на хотелите в България е напълно сбъркано и изобщо не е според световните стандарти. Драганов е категоричен, че категоризацията на хотелите трябва да се извършва от браншовите организации, а не от държавата, както е в момента, предават от "24 часа".