Nokia остава в историята, Microsoft с нова марка телефони

Nokia казва сбогом на света на 25 април. Най-известната финландска компания приключва съществуването ir като независима корпорация и става част от огромното семейство на Microsoft. След тежки и продължителни преговори, от финландската компания за мобилни телефони казаха „Да“ на технологичния гигант. Срещу 5,4 милиарда долара, Microsoft придобива правата не само върху устройствата, но и върху патентите, както и цялата производствена линия на Nokia.

По всичко изглежда, че компанията няма да позволи особено голямо развитие на смартфоните и таблетите, извън линията Windows Phone. В момента Microsoft си оспорва лидерските позиции в тази пазарна ниша с другите два технологични гиганта—Google и Аpplе.

[caption id="attachment_406291" align="alignright" width="300"]Microsoft купуват Nokia срещу 5,4 млрд евро Microsoft купуват Nokia срещу 5,4 млрд евро сн. Facebook[/caption]

Поглъщането на Nokia от Microsoft беше планирано и очаквано още от септември миналата година. Финализирането на сделката се проточи с повече от седем месеца, тъй като споразуменията между двете компании целяха запазването на голяма част от производствата на Nokia, а също така и гарантирано запазване на работните места на служителите.

От мобилния гигант увериха служителите си, че поне засега Microsoft не смята да прави някакви драстични промени. След сделката в редиците на компанията на Бил Гейтс влизат нови 32 000 служители. Още 18 000 работници, участващи в производството устройства ще запазят работните си места като част от сделката, съобщава zdnet.com. А бившия главен изпълнителен директор на Nokia, в момента оглавява отдела за мобилни устройства на Microsoft.

Чрез наскоро придобитите си активи, Microsoft планират да пуснат на пазара ново устройство от линията Microsoft Mobile. Кога моделите с марка Microsoft Mobile Oy, ще се появят на пазара, предстои да видим, но едва ли чакаме много дълго.