Повече от 70 декара посеви и розови градини са под вода

Дъждът, който се изсипа през последните няколко дни потопи област Карлово под вода.

Повече от 70 декара розови градини и посеви са потопени. От прииждащите води след дъждовете в Подбалкана и Централна Стара планина, бе подкопан още един мост, намиращ се между селата Столетово и Богдан. Водната стихия, която продължи цяла седмица е нанесла множество материални щети.

[caption id="attachment_406142" align="alignright" width="300"]Дъждът нанесе материални щети за стотици хиляди левове Дъждът нанесе материални щети за стотици хиляди левове[/caption]

Подкопаният мост е над Селската река, която минава край село Богдан. Запознати твърдят, че съоръжението е построено без носещи колони и се е крепил на двата бряга на реката, отбелязва „Марица.бг”. Бреговете бяха повлечени от водите, които вчера излязоха извън речното корито. Мостът е свързвал селата Богдан и Столетово по черен път, а през него преминавали каруци и автомобили. Кметът на селото Христо Иванов отправи предупреждение към местните жители, че преминаването през съоръжението вече крие сериозни опасности. Това е вторият мост между двете села, който е повреден в резултат на придошлите вчера води. Първото съоръжение, което бе повредено се намираше над Стряма, близо до Столетово.

И двете съоръжения са построени на черен път. Нанесените вреди на съоръжението от придошлите води затрудняват сериозно връзката между селата в района. Кметовете на двете села отбелязват, че засега автомобилите, каруците и не на последно място пешеходците вече трябва да се движат само по общинските пътища, с оглед безопасността им. Предстои кметовете на Богдан – Христо Иванов и на Столетово – Славчо Тодоров да запознаят община Карлово със ситуацията. Надяват се, че след като общинската комисия по бедствия и аварии направи оценка на нанесените щети, да намери начин за възстановяването на повредените съоръжения, пише Блиц.

Придошлите води са нанесли и други щети. В землището на село Богдан повече от 70 декара градини с маслодайни рози и други посеви са потънали под водата.

Проливните дъждове разбиха и пътя Белоградчик-Орешец, съобщи пред Информационна агенция „Фокус” градоначалникът на Белоградчик – Борис Николов. Според твърденията му, нанесените щети възлизат на стойност стотици хиляди левове.