Русия гони татарите от Крим, лидерът на етническата група се оплака от властите

Русия гони кримските татари от полуострова и прави опити да ги депортира. Това заяви лидера на татарите Мустафа Джемилев в интервю за канал "Громадське ТВ". Той сподели още, че сред новото управление „витаят“ идеи за изселване на етническите групи от Крим. При това се позовава на собствени източници от руските спец служби.

„Съобщиха ни, че се планира депортиране и се създават условия, които да доведат до извеждане на кримските татари от Крим, или поне по-голямата част от тях“, отбелязва той.

[caption id="attachment_406040" align="aligncenter" width="300"]Лидерът на кримските татари се оплака от Русия Лидерът на кримските татари се оплака от Русия[/caption]

По думите на Джемилев, в Крим чувствително са се засили проявите на шовинизъм и на етническа нетърпимост, съобщава сайтът donbass.ua.

[caption id="attachment_406039" align="aligncenter" width="300"]Властите планирали изселване на етнически групи от Крим Властите планирали изселване на етнически групи от Крим[/caption]

„Например, тези, които се наричат „Казаци“ питат: Кога ще си тръгнете. Вас все едно ще ви изселят. И искаме да се заселим в домовете ви.“ И това са добри съседи, които са си ходели на гости едни на други“, разказва още той.

Същата ситуация се наблюдава и училищата в Крим, след анексирането на полуострова от Русия. Децата започват да нападат кримските татари, особено ако те разговарят на своя език, допълва още той.

Според съобщение на украинската телевизия "Канал 5", на контролно-пропускателния пункт в Чонгар, който се контролира от руска страна шестима въоръжени служители задържали Джемилев и другия лидер на кримската татарска общност — Чубаров. Те са иззели документите им и в същото време отказали да ги пуснат, без да обяснят, на какви основания не са допуснати до полуострова.