ЦИК въвежда персонален код за достъп при проверка на фалшивите ЕГН-та

ЦИК да въведе личен код за дост при проверка за злоупотреба с личните данни поиска Комисията за защита на личните данни. Те поставиха Централната избирателна комисия да изпраща на всеки желаещ да провери данните си за злоупотреба, персонален код, който да гарантира високо ниво на защита на личните данни.

След като бе установено, че софтуерът, с който ЦИК предлага да проверим дали с личните ни данни е злоупотребено, не е достатъчно надежден, от КЗЛД постановиха да се въведат допълнителни нива на защита. Необходимо е да се въведе допълнителен идентификационен код на избирателите, благодарение на който те да получават своя код за достъп.

[caption id="attachment_405971" align="alignright" width="300"]ЦИК въвежда допълнителен код за достъп ЦИК въвежда допълнителен код за достъп[/caption]

Той може да бъде получен по всички възможни комуникационни канали като телефон, електронна поща или лично, пише btvnews.bg.

Достъпът до системата за справки, досега се осъществяваше чрез въвеждането на ЕГН и контролен номер, след което можехме да видим дали личните ни данни са използвани, за да подкрепим партия, за която дори не сме и чували.

Комисията за защита на личните данни обаче прецени, че ЦИК не гарантират достатъчно надеждна защита на гражданите и настояха да променят софтуера. В рамките на 5 дни от ЦИК са длъжни да изпълнят предписанията. А гражданите ще могат да проверяват дали е злоупотребено с ЕГН-то им само след като получат личен код за достъп.