Таблет за незрящи създаде ученик от Русе

Таблет за незрящи направи ученик от Русе. 19-годишния Атанас Атанасов от село Мечка създаде уникална разработка, в помощ на слепите. Младежът, който тази година завършва Математическа гимназия в град Русе успя да изобрети единствения в света компютърен таблет за слепи хора.

Идеята да спомогне за облекчаване живота на незрящите хора се родила, когато Атанас е на посещение в София. Докато пътува към централна гара, за да хване влака за Русе, вижда как сляп мъж прави опити да се придвижи сам с мотриса, без дори да попита някого от пътниците дали е правилната.

[caption id="attachment_405860" align="aligncenter" width="300"]Ученик създаде първия в света таблет за незрящи Ученик създаде първия в света таблет за незрящи[/caption]

Вдъхновен от мисълта да облекчи живота на слепите хора поне малко по-лек, Атанас се заема да разработи нов таблет, предназначен за слепи. Устройството изключва традиционния екран, и голяма процесорна мощ и слага хиляди малки цилиндърчета, образуващи брайл, благодарение на който незрящите да могат да разчитат информацията, пише novini.bg.

[caption id="attachment_405861" align="aligncenter" width="300"]Хиляди малки цилиндри ще образуват брайловата азбука Хиляди малки цилиндри ще образуват брайловата азбука[/caption]

Атанас Атанасов споделя още, че целта е само екранът на таблета да бъде адаптиран в полза на слепите хора. И с помощта на цилиндрите постига целта си.

[caption id="attachment_405863" align="aligncenter" width="300"]Така ще изглежда таблетът за незрящи Така ще изглежда таблетът за незрящи[/caption]

Желаещи да се сдобият с новото произведение са хиляди, а 19-годишния ученик се старае за всеки да разработи индивидуални приложения, които да са в помощ на потребителите. Сред концепциите е брайловата система да бъде адаптирана за музика, химия, литература, математика и редица други. Така таблетът ще бъде по-полезен, а младежът се надява изобретението му да стигне до световните пазари.