Сотир Цацаров се произнесе по скандала с личните данни! Преглеждания: 3353

Сотир Цацаров се отнесе сериозно към скандала
0
5/5 - (1 vote)

Цацаров се изказа относно скандалния случай с личните данни!

Обвинител №1 на България Сотир Цацаров заяви, че партиите и коалициите, които са събрали лични данни на хора и са ги представили в комисията за предстоящите изборите, трябва да бъдат разследвани от Комисия за защита на данните. Според главният прокурор жалбите, които се изпращат до управляваната от него институция трябва да бъдат прецизирани и предварително разглеждани, за да не става така, че те да се подлагат на подбор в прокуратурата.

Освен това в разграничаването на данните Цацаров заяви, че тези жалби са за злоупотребяване с личните данни на членове на партиите ще бъдат отнасяни в Комисията, а жалбите, които наистина има факти за извършени престъпления ще се отправят към прокуратурата.

Сотир Цацаров се отнесе сериозно към скандала
Сотир Цацаров се отнесе сериозно към скандала

ЦИК сигурно ще оферира нови избирателни промени в закона след разразилия си скандал с личните данни в партийните подписки за евровота.

Както обясни Сотир Цацаров след като подписките влязат в ЦИК те стават официален документ. Няма значение, че някои от тях изобщо не са сложени от хора, на които фигурират личните данни там. Най-вероятната задача, прави предположение главния прокурор Цацаров е в комисията да влезе колкото е възможно по-голям брой подписи.

Най-вероятното предложение за промяна ЦИК няма да се извърши в изборния кодекс, а в Закона, защитаващ данните. Защото в изборния кодекс е указано мястото, където трябва да се представят еди-какъв си брой подписи, а в закона трябва да бъдат извършени промените. В този момент избирателната комисия не може да откаже регистрация на дадена партия за евроизборите, дори и да има подадени сигнали, че някои от подписите са невалидни.

Законът в този момент не позволява това да се случи. Ако прокуратурата види престъпност в случая с данните, ще бъде наказано физическото лице, извършило измамата, а не партията или коалицията, обясни още Цацаров.

Коментари чрез Facebook

коментара

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.