Злоупотреба с лични данни - това е последната търговия в онлайн пространството

Злоупотреба с лични данни - около това са концентрирани най-големите скандали в страната в последните дни. Скандални разкрития показват, че сдобиването с уж класифицирана лична информация е повече от лесно и за него са необходими не повече от 1000 лева.

[caption id="attachment_405751" align="alignleft" width="300"]Поредната злоупотреба с лични данни Поредната злоупотреба с лични данни[/caption]

Проучване на бТВ показва, че това е пазарната цена на личните данни на 500 000 българи. "Офертата" се предлага от фирми, които са се специализирали именно в такъв тип търговия. Информацията е повече от сигурна, тъй като идва от служител на една от тези фирми, който работи като системен администратор. По разбираеми причини, източникът пожела да остане анонимен.

Грозната злоупотреба с лични данни се случва всеки ден, тъй като информацията за българските граждани се продава на цени от 200 до 1000 лева. Най-ниската сума е само за трите имена и имейл, докато срещу хилядарка можете да се обзаведете с пълните детайли на даден човек, в това число ЕГН-та, адреси, месторабота. Как става цялата схема? Съвсем простичко.

Големите компании, които оперират у нас, имат бази данни за връзка с клиентите си. В тях влизат всичко горепосочени данни. До тях имат достъп само определени хора, които ги препродават на заинтересованите - предимно политически формации. На практика всичко е законно, тъй като няма абсолютно никаква хакерска намеса, обясняват от БЛИЦ.