Светът е изправен пред нова опасност

Светът е изправен пред нова смъртоносна опасност, след като учени обявиха, че са изгубили опасен вирус.

Този факт е станал ясен след проведената инвентаризация в престижния френски институт "Пастьор" в Париж. Инвентаризаторите са установили липсата на повече от 2 300 проби, които съдържат в себе си образци на потенциално опасен смъртоносен вирус на атипична пневмония, познат още като SARS. Признанието за изгубените близо 2 349 проби от 29 кутии е било направено в понеделник, съобщава The Local, цитиран от inews.bg.

[caption id="attachment_405697" align="alignleft" width="300"]Смъртоносният вирус изправя света пред нова опасност Смъртоносният вирус изправя света пред нова опасност[/caption]

Учените са съобщили за опасността в Националната агенция по безопасност на лекарствените средства и стоките с медицинско предназначение. Именно тази институция осъществява контрола над биомедицинските изследвания. Учените се надяват специалистите да им окажат помощ в търсенето на смъртоносния вирус. При все, че лабораториите на института "Пастьор" били подложени на щателно претърсване за периода от 4 до 12 април, опасният вирус така и не бил открит. Някои световни медии припомниха, че преди 14 години (през 200 г.) в резултат на огнището на атипична пневмония в Азия издъхнаха повече от 775 човека, а хиляди други бяха заразени.

Според някои учени обаче независимо от безследното изчезване на смъртоносния вирус и липса на информация за съдбата на опасните проби, няма причини за паника. От института твърдят, че няма повод за големи притеснения и определят риска от оцеляване на опасния вирус SARS почти като нулев. Дали обаче това определение на риска е реално е друг въпрос. Вероятно си спомняте, че след избухването на атомната електроцентрала в Чернобил отново бе обявено, че не съществува опасност за населението, но действителността далеч не бе такава.

Представители на института „Пастьор”, са се обърнали с официална молба към властите да стартират незабавно разследване на случая с изчезналите опасни проби. Според тях тези проби са били унищожени, като е пропуснато действието да бъде отразено в съответните документи. Генералният секретар на института Кристиан Брекот отбелязва, че най-вероятна е теорията за човешка грешка, но не са изключени и други версии, пише pik.bg.