Климатът на България ще търпи все по-резки промени, категорични са специалистите

Климатът на България се побърка съвсем и през следващите години ще търпи все по-резки промени. Според специалисти страната ни я очакват климатични аномалии, нетипични за умерения климатичен пояс.

[caption id="attachment_405248" align="alignleft" width="300"]Климатът на България ще се промени Климатът на България ще се промени[/caption]

Експертите са убедени, че още през следващите години климатът на България ще се характеризира с големи температурни амплитуди, а също и природни явления като наводнения и суши. Прогнозата си специалистите правят на база данните от доклад на Министерството на околната среда и водите, в който е направен подробен анализ на климатичните явления в България през последните години, които няма как да не засегнат и икономиката на страната.

Думите на родните експерти се подкрепят и от специалисти от Южна Европа, които също са на мнение, че в следващите години климатът на България ще се измени и ще се характеризира с много по-горещо и сухо лято в сравнение с преди 20 години.

За периода 2016-2035 горещите дни ще се увеличат и от 10 на сто годишно ще стигнат до 20%. Броят на т.нар.. тропически нощи също ще се увеличи. Това са нощите, в които температурите не падат под 20 градуса по Целзий. До 2050 година средногодишните температури в България ще се увеличат с 1,6-1,8 градуса по Целзй, предават от ПИК.