ДПС получи исканото за промяната на бюлетините за предстоящите избори за Европейски парламент

ДПС получи своето след гласуваните малко по-рано днес промени за Изборния кодекс. Парламентът угоди на желанието на партията бюлетините за предстоящите през май избори за Европейски парламент да претърпят промени. А именно номерата на кандидатите да бъдат оградени в кръг, а не в квадрат. Това беше прието на второто четене на промените в Изборния кодекс, за които настояха от ДПС още вчера.

[caption id="attachment_405245" align="alignleft" width="300"]Парламентът угоди на ДПС за изборната бюлетина Парламентът угоди на ДПС за изборната бюлетина[/caption]

Предложението дойде от депутата от ДПС Четин Казак и беше подкрепено от 65 народни представителя. 23 гласуваха "против", а 19 бяха "въздържал се". Според Казак и колегите му промяната в изборната бюлетина е необходима, тъй като ще улесни избирателите. В момента местата, където избирателите могат да отбелязват преференциите си листата и за личността, са във формата на квадрат.

Според специалистите обаче приемането на промените, предложени от ДПС, са в нарушение на правилника на Парламента. Въпросната поправка на Изборния кодекс е от излючително значение за партиите, които искат да запазят реда на партийната си листа, а избирателите им да не използват възможността да пренаредят кандидатите в нея, разясняват от бТВ.