Рудник Ораново застрашава цял един квартал, все още не са взети никакви мерки

Рудник Ораново отново може да вземе жертви. Фаталната мина, в която през лятото миналата година загинаха четирима миньори, застрашава целия квартал в Симитли. Оказва се, че районът, в който се намира рудник Ораново, е свлачищен и не се знае в кой момент може да се срути върху квартала.

[caption id="attachment_405203" align="alignleft" width="300"]Рудник Ораново застрашава цял квартал Рудник Ораново застрашава цял квартал[/caption]

Още на 2 декември миналата година областният управител на Симитли Муса Палев е наредил да се проучат свлачищните процеси, които всъщност са предизвикани от добива на въглища в рудник Ораново. Това е сериозен екологичен проблем, чието разрешаване не трябва да се отлага, категорична е и Стоянка Карадинкова, управител на фирмата.

Според екипа, нает да проучи региона, регионалното министерство трябва да изготви проект за управление на терена на мястото, на което се намира рудник Ораново. Освен да се дренира, е необходимо да се възстанови самата проводимост на Орановския дол. Ще трябва да се изгради и временен път, който да осигури достъп на специализирани машини до мястото, предават от бТВ.

Апостол Апостолов, кмет на община Симитли, смята, че единственият начин да се спре свлачището, е да се намери нов начин за добиване на въглища, което най-вероятно ще доведе до затваряне на рудник "Ораново".