Тамифлу изобщо нямало мощното противогрипно действие, което му се приписва

Жесток скандал в международен план предизвика известното противогрипно средство Тамифлу. След задълбочено изследване на учени от международна неправителствена организация, базирана в Лондон, се оказва, че Тамифлу не притежава по-различни лечебни качества от най-обикновен парацетамол.

[caption id="attachment_405159" align="alignleft" width="300"]Скандал с Тамифлу Скандал с Тамифлу[/caption]

Според експертите милионите, пръснати от правителства в целия свят, за да се снабдят с лекарството, всъщност са отишли напразно. Естествено, от фармацевтичната компания, стояща зад производството на Тамифлу, отричат тези твърдерния.

Както знаете, лекарството беше употребявано масово като превантивна мярка по време на епидемиите през 2006 и 2009 година съответно от птичи и свински грип. Само правителството на Великобритания пръсна 473 милиона паунда, за да закупи достатъчно запаси от Тамифлу след като реномирани агенции предрекоха, че при пандемия от свински грип ще загинат около 750 000 британци. Тези действия на правителството на Обединеното кралство далеч не бяха прецедент в световен аспект.

България също не беше подмината от масовата паника. В края на 2009 година бившият вече министър Божидар Нанев сключи сделки за доставката на 200 хиляди опаковки Тамифлу с фармацевтичната фирма "Рош България", припомнят от bTV. В последствие на Нанев бяха повдигнати обвинения за сделката, но съдът го оправда.