Прогнозата за лятото е повече от плашеща, живакът стига 45-46 градуса на слънце

Прогнозата за лятото за България вещае нечувани горещини в страната ни. Метеоролози предупреждават, че идващото лято ще бъде най-горещото в историята както на България, така и на цяла югоизточна Европа.

[caption id="attachment_404930" align="alignleft" width="300"]Прогнозата за лятото вещае рекордни жеги Прогнозата за лятото вещае рекордни жеги[/caption]

Синоптици от Великобритания алармират, че тази част от Европа я очаква ужасно горещо и сухо лято, с температури, типични за пустинните региони. Прогнозата за лятото е, че в продължение на близо месец - от втората половина на юли до средата на август, средните температури през дена ще надхвърлят 40 градуса. Горещините ще обхванат целия Балкански полуостров и няма да подминат и България, потвърдиха и от БАН.

Със сигурност лято 2014 ще е най-горещото в историята на целия регион, като на сянка се очаква да бъдат измерени 39 градуса, докато на слънце живакът ще достигне невероятните 45-46 градуса по Целзий. Температури, по-подходящи за Сахара, отколкото за умерения климатичен пояс, в който се намира България.

И през останалата част на лятото се очаква градусите да бъдат с до 5-6 по-високи от обичайните за сезона, предават от ПИК.