Канцерогенни бои за яйца заляха пазара

Канцерогенни бои за яйца заляха пазара
5 (100%) 2 votes

Четете внимателно етикетите

Канцерогенни бои за яйца заляха родния пазар за Великден.

Експерти алармират, че голяма част от боите за яйца съдържат сериозни количества катран за въглища. Той е и основна съставка на жълтия цвят и е познат още като синтетичен оцветител тартразин. Оцветителят е отбелязан на опаковките с добре познатите ни Е-та, в случая Е-102.
Въглищният катран е забранен в голяма част от държавите по света.

Кожни специалисти съветват да бъдете особено внимателни с него, тъй като може да предизвика сериозни кожни проблеми. Освен това може да ви доведе астма или пък до различни форми на нарушение на нервната система.

Канцерогенните бои за яйца могат да ви доведат сериозни проблеми

Канцерогенните бои за яйца могат да ви доведат сериозни проблеми

Този оцветител е канцерогенен, което означава, че освен всичко друго, би могъл да ви доведе и рак, отбелязва на страниците си вестник „Телеграф”.
Първоначално употребата на канцерогенния оцветител е била забранена на територията на Европа, но по-късно тази забрана е била отменена.
При все, че веществото нанася сериозни вреди, производителите го използват все по-често в стремежа си да спестят средства, тъй като той е доста по-евтин от останалите оцветители.

Освен в сладкарството, този оцветител се използва при консервирането на кисели краставички, грах, различни видове полуготови супи и разбира се – безалкохолни напитки.
Червеният цвят, който е основен в боядисването на яйца пък е азорубин. Той също се прави от въглищен катран и е отбелязан на етикетите като Е-122.
Този оцветител е забранен в Швеция, Австрия и Норвегия, тъй като води до сериозни алергии.
Останалите оцветители, които се използват за производството на боя за яйца също съдържат въглищен катран, който е забранен за използване в редица държави. У нас обаче нещата уви не стоят така.

От Агенцията по безопасност на храните коментират, че съдържанието на тези оцветители в боята за яйца е малко и не е достатъчно да предизвика натравяне, дори и човек да изяде по невнимание част от черупката на яйцето. Инспекторите започват усилени проверки от понеделник – 7 април, пише Блиц.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар