Животът в морските води е на път да изчезне

Черно море е на път да остане без риба, алармират родни и чужди експерти.

От Института по океанология към Българската академия на науките заявиха, че скумрията вече е изчезнала, а запасите от цаца, кефал, паламуд, карагьоз и лефер са намалели драстично.

Напоследък бизнесът на рибарите запада и те масово се оплакват, че все по-често вадят мрежите си празни. Основната причина за изчезването на рибата е замърсената вода. Преди известно време ООН предупреди, че първото нещо, което човешката дейност ще докара до смърт е животът, който кипи в морските води. Само за последните пет десетилетия, общото количество на запасите от риба се е стопило над 100 пъти.

[caption id="attachment_404551" align="alignleft" width="300"]Рибата в Черно море е на изчезване Рибата в Черно море е на изчезване[/caption]

Експерти разкриват, че нечистите води привличат като магнит опасен вид медуза, която унищожава малките риби, личинките и хайвера. По този начин първо ще изчезнат най-дребните екземпляри като цацата, а след това и останалите видове риби. За последните три десетилетия, уловът на цаца е намалял с 60 пъти. С всяка изминала година намалява и големината на рибките в пасажите, тъй като младите екземпляри нямат възможността да се развият, пояснява специалистът по океанология към БАН във Варна - Виолин Райков. Недостигът на храна се отразява и на хищниците.

Зам.-директорът на Института по рибни ресурси - гл. ас. д-р Елица Петрова заяви, че уловът в Черно море през последните години е намалял драстично и подчертава, че някои от рибите са с икономическо значение. Дългогодишният рапанджия Пламен Костов-Даскала от морската столица споделя, че с очите си е виждал как изливат химическите тоалетни в морската вода, което неминуемо нанася огромни вреди. Запознати посочват, че фекалии се изливат в морските води и при претоварването на пречиствателната станция в курорта Златни пясъци и допълват, че в миналото капацитетът е бил разчетен за едва 30 хиляди туристи. Към днешна дата този брой е надхвърлен неколкократно.

Леководолази коментират, че в протежение от Златни пясъци до Бяла, почти няма миди, а те са филтърът на морските води. Липсата на миди води след себе си и друг проблем – намалява и броят на рапаните, които се хранят с миди, пише pik.bg, позовавайки се на информация на в. "Телеграф".