Дилърите остават извън играта и за пръв път на избори за Европарламент през май купувачите на гласове ще бъдат големите губещи, твърдят експертите

Новата бюлетина за Евровота ще извади от играта купувачите на избори, коментира уважаваният експерт професор Михаил Константинов в предаване на bTV. Ценният лист с вота на избирателя няма да е възможно да бъде фалшифициран, понеже на всяка бюлетина притежава уникален номер. Съгласно новия закон само печатницата на БНБ има право да изработва бюлетините, а там контролът е „железен“. Мая Манолова е предвидила вратичка в закона и ако от печатницата решат, че нямат капацитет, ще може да наемат подизпълнители, притежаващи необходимия лиценз. Познайте кой раздава лицензите – веднага коментираха в нета. Така че от държавната поръчка ще се облажат само „точните хора“, а за свободна конкуренция дума не може да става. Заедно с Татяна Буруджиева – депутат от управляващите, известният математик проф. Константинов разкри дали тези избори ще може да се манипулират, както обикновено. Първо, системата за попълване на бюлетината е доста сложна. Според червената депутатка Буруджиева българските избиратели са достатъчно интелигентни, така че гласуването и няма да е по-трудно от пускане на тото фиш.

[caption id="attachment_404537" align="alignleft" width="300"]избори За евроизборите[/caption]

На практика, никой не ще успее да ни контролира вота, твърди експертът проф. Константинов. Бюлетините са отпечатани с номера и ако те на съвпадат с отрязъка в кочана, автоматично стават невалидни. Колкото и да ни внушават, купувачите на гласове на практика не могат да контролират как ще гласуваме, пояснява професорът, и дава ценен съвет: дават ли ви, може да вземете парите от дилъра и да пуснете гласа си „напук“. Просто няма как да се разбере, за кого сте гласували и купувачите на гласове ще бъдат големите губещи на тези избори.

Проф. Константинов критикува системата за вота, при който трябва да гласуваме на две части: за „любимата партия“ и да определяме преференциално подреждане на кандидатите, и я определи като сложна. Това е истинско предизвикателство за избирателите, сочи 10-годишния опит на Германия с подобна бюлетина.

Има и друга неприятна изненада за партиите, които смятат да „пазаруват“. Поради скандалната грешка на статистиката при предишното преброяване, избирателите някъде са в повече от реалния брой, а другаде – обратното. Така че сметките на партиите, може да се окажат „без кръчмаря“. Купувачите на избори изглежда остават „извън играта“ за Евровота.