Сергей Станишев и Волен Сидеров ще отнесат сериозни санкции

Сметната палата глобява партийните лидери на БСП – Сергей Станишев и националистическата партия „Атака” – Волен Сидеров.

До днес имената им се пазеха в дълбока тайна. Информацията за готвените санкции изплува на бял свят преди около две седмици, когато бе представен одита на Сметната палата на финансовите отчети на инициативните комитети, коалициите и партиите за изборната кампания. Одитът бе извършен в 30 от 38-те регистрирани за предсрочните парламентарни избори формации. Съгласно представената документация, осем от изборните формации не подлежат на такъв вид проверка.

[caption id="attachment_404213" align="alignleft" width="288"]Сметната палата глобява Сидеров и Станишев Сметната палата глобява Сидеров и Станишев[/caption]

Тогава управителят на Сметната палата – проф. Валери Димитров обяви, че проверките на „големите партии”, получаващи субсидии, са извършени напълно професионално. От заключенията, касаещи ДПС, БСП, ГЕРБ и националистическата партия на Волен Сидеров стана ясно, че не са извършени драстични нарушения. Пропуски бяха открити в ДСБ и "Движение България на гражданите", на които не им достигна малко, за да влязат в парламента. Партията на Меглена Кунева е нарушила закона, като е допуснала да бъде извършено дарение на юридическо лице. ДСБ пък са забавили отчетите си с 15 дни, пише pik.bg.

Припомняме, че от известно време насам Сметната палата се тресе от високо напрежение. В държавната институция се заформи грандиозен скандал, който се очаква да ескалира във всеки един момент. Колегите на Горица Кожарева, която полага всячески усилия да заеме поста на Димитров, разбира се не без помощта на съпруга й – прокурор Михаил Кожарев твърдят, че е била засечена да изнася информация, която касае одита на дейността на правителствения авиоотряд и МВР. Източници пожелали анонимност, твърдят, че Кожарева е използвала връзките на съпруга си, за да изнесе секретната информация. По-късно тя е била предоставена на един от високопоставените политици от ДПС.

В последствие стана ясно, че информацията е вкарана в употреба в атаката срещу проф. Валери Димитров по време на разгорещения дебат, който се проведе в пленарната зала.