Стара Загора е на път да организира нов възродителен процес по отношение на някои емблематични места в града

Стара Загора е на път да организира нов възродителен процес. От града обмислят да сменят турските имена на някои от най-емблематичните места в града и да ги сменят с български. Идеята е част от стратегия по промяна на турските и арабските наименования не местностите, които имат особено значение за старозагорци и всички живеещи в околностите.

[caption id="attachment_403972" align="alignleft" width="300"]В Стара Загора искат нов възродителен процес? В Стара Загора искат нов възродителен процес?[/caption]

В следващите шест месеца предстоят да бъдат разгледани всички подобни наименования и да бъде взето решение кои от тях могат и трябва да бъдат подменени. Всички общински съветници гласуваха "за" промяната. Против се обяви единствено представителят на ДПС Юсни Ибрям. Опасенията му са именно, че тези действия са предпоставка за нов възродителен процес. След който едва ли не, ще се поиска и смяна на турските имена на хората.

Как обаче ще бъдат сменени имената на самите местности? Има идея парк "Аязмото" да бъде наречен "Лековит извор". Това поне е искането на ВМРО. Аи Бунар да стане Мечи кладенец, а Беш Бунар - Петте кладенеца, предават от БЛИЦ.