Те ще бъдат вписани в новия ЗДП

Едно от предложенията, направени по време на кръглата маса, бе за по-солени глоби за шофьорите.

Кръглата маса бе посветена на изработването на нов Закон за движението по пътищата. Вестник „Монитор” отбелязва, че исканите по-солени глоби, са за шофьорите, които причинят пътен инцидент през уикенда. Като пример бяха дадени някои държави като Австралия, където глобите за инцидент през почивните дни са доста по-високи от тези през делничните. Секретарят на държавно-обществената консултативна комисия по проблемите с безопасността на движението Алекси Кесяков подкрепя предложението, това правило да бъде въведено и в България.

[caption id="attachment_403772" align="alignleft" width="300"]По-солените глоби ще бъдат вписани в новия ЗДП По-солените глоби ще бъдат вписани в новия ЗДП[/caption]

Според него, в момента се „малтретира” товарния транспорт с цел осигуряването на комфортно шофиране на останалите водачи. В същото време обаче, немалка част от тях си позволяват да нарушат закона именно в тези дни. Все още не е посочено колко по-високи да бъдат санкциите през уикенда. Кесяков предложи на водачите със спътници в автомобила да бъдат налагани двойно по-високи глоби при пътнотранспортно произшествие. Той мотивира предложението си със зловещите цифри от статистиката, които сочат, че през миналата година (2013 г.), са загинали 163-ма пътници по време на катастрофи.

В повечето случаи жертвите са членове на семейството, които пътуват с водача на автомобила. Специалистите посочиха, че подобно поведение на пътя е абсолютно безотговорно. Напоследък се забелязва тенденцията, че на пътя проблеми създават не само младите шофьори, а и възрастните такива. Не трябва да се пропуска важната подробност, че техните реакции са доста по-забавени, а оценката им за ситуацията на пътя – по-лоша. Кесяков коментира, че всяко трето пътнотранспортно произшествие се е случило на завой, което води до извода, че шофьорите масово не могат да завиват.

Той смята, че всички онези, които предизвикат инцидент, в резултат на затруднено завиване, трябва задължително да бъдат изпратени на опреснителни курсове, пише Блиц. Все още не е ясно кое от всички тези предложения ще бъде включено в новия Закон за движение по пътищата, но е крайно време, войната по пътищата да бъде спряна.