Гафовете, които сътвори Росен Плевнелиев в Бъкингамския дворец

Росен Плевнелиев сгази кралския протокол
0

Президентът Росен Плевнелиев сгафи с протокола на кралица Елизабет Втора

За по-малко от 30 минути държавният ни глава Росен Плевнелиев успя да сътвори куп гафове. В абсурдно извление пред медиите президентът нарече английската кралица „световен лидер” и „визионер”, сякаш става дума за Лейди Гага или пък Меглена Кунева – пише „Уикенд”.
Според специалистите, познаващи кралския протокол, да наречеш глава на конституционна монархия „световен лидер” си е направо дипломатически гаф. „Определянето на кралица Елизабет Втора като „световен лидер” и „визионер” е излагация на президента” – коментира експерт по церемониала. „Нейно величество е кралска особа и епитетът „световен лидер” не се отнася за нея” – твърди специалистът.
Той твърди, че Росен Плевнелиев е сътворил истински гаф, защото строгият кралски протокол не допуска държавен глава на друга страна да дава квалификации на Нейно Величество. „Странно е да наречеш 87-годишна, макар и достолепна, жена „визионер”.
Росен Плевнелиев не се спря дотук, а продължи и на тротоара пред Бъкингамския дворец – отбелязва изданието. Следващият му гаф е, че е коментирал разговора си с кралицата, което също е недопустимо.

Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев сгази кралския протокол

Той невъзмутимо обаче разказа как двамата засегнали теми от европейска тематика и, разбира се, за Украйна и Русия. Официалният гост на Нейно Височество никога не говори с нея за политика – разяснява експертът.
Всъщност издънките на Росен Плевнелиев започнаха още с влизането му в двореца. Той се появи с килната наляво вратовръзка и с разкопчано горно копче на ризата – което може да се счете като неуважение към кралската особа – коментира изданието.[kkstarratings]

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.