В момента в МВР се фалшифицират документи по случая

Бившият шеф на Национална служба „Сигурност” – ген. Атанас Атанасов е категоричен, че говоренето, че бивш охранител на Борисов е замесен в операцията на провала в Лясковец, не е случайно.

Според него, това е една от опорните точки, които са раздадени на Вътрешното министерство от партиите. В ефира на bTV, Атанасов каза, че сега на Борисов ще му е трудно да доказва, че няма сестра, допълвайки, че има. Ген. Атанасов подчерта, че вчера от БСП и националистическата партия „Атака”, са говорили по темата с една и съща риторика, което също не е случайно. Според него, човекът, който носи вина за провала на тази операция е главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

[caption id="attachment_380244" align="alignleft" width="300"]Ген. Атанасов хвърли неочаквана бомба в ефир Ген. Атанасов хвърли неочаквана бомба в ефир[/caption]

Най-интересното е, че според ген. Атанасов, докато скандалът се използва на максимум в публичното пространство, в МВР се замазват действия и се прикриват следи. Атанасов поясни и в какво се изразяват тези действия – антидатиране на документи и създаването на такива с невярно съдържание. Той е на мнение, че полицията знае за кризисната ситуация в Лясковец не от две години, а от два месеца и именно това е причината да се извършва масово фалшифициране на документи. Тезата на бившия шеф на НСС бе подкрепена и от Николай Радулов, който е ексглавен секретар на МВР. Радулов твърди, че основната грешка, допусната от Лазаров е, че е подписал заповедта за участие на СОБТ (Специализирания отряд за борба с тероризма) в тази операция.

Другата фатална грешка е, че цялата специализирана акция е планирана на основата на „прашасали папки” и допълни, че те може да са от миналата година, а може и да са от 2010 година. Радулов е категоричен, че е абсолютно безумие барети да се занимават с психично болен човек, какъвто се твърди, че е Петко Савов Петков. Бившия главен секретар на МВР заяви, че Светлозар Лазаров е назначен с връзки, а не заради заслуги и допълни, че вероятно на всички е направило впечатление, че говори забавено и не може да си формулира мисълта. Той обаче е на този пост, тъй като е зет на бивш зам.-вътрешен министър Камен Пенков, пише pik.bg.

В края на разговора, ген. Атанасов хвърли още една бомба задавайки риторичния въпрос кой от баретите, пазил Мето Илиенски в момента е на ръководен пост в МВР, но категорично отказа да посочи името.